Tüketici; ticari veya mesleki amaçlar haricinde ürün veya hizmet alımı yapan kişide denilmektedir. 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 3. maddesinin k bendinde tüketicinin tanımı yapılmıştır. İşbu kanun ile tüketicilerin hakları hukuki zeminde güvenceye alınmıştır. Hukuk nezdinde hakları zedelenen tüketicilerin başvurmaları gereken hukuki mercilerin neler olduğu açıkça düzenlenmiştir. Tüketiciler, satın almış oldukları mal veya hizmetin..
Tüketici; ticari veya mesleki amaçlar haricinde ürün veya hizmet alımı yapan kişide denilmektedir. 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 3. maddesinin k bendinde tüketicinin tanımı yapılmıştır. İşbu kanun ile tüketicilerin hakları hukuki zeminde güvenceye alınmıştır. Hukuk nezdinde hakları zedelenen tüketicilerin başvurmaları gereken hukuki mercilerin neler olduğu açıkça düzenlenmiştir. Tüketiciler, satın almış oldukları mal veya hizmetin değerine göre tüketici hakem heyetlerine veya tüketici mahkemelerine başvurmak suretiyle hukuki imkânlardan yararlanma haklarına sahiptirler. Tüketiciler almış oldukları malların hatalı ve kusurlu çıkması sebebiyle, aldıkları günden itibaren on beş gün içinde değişim yapma, paranın iadesini talep etme, ücretsiz tamir edilmesini talep etme, ayıbın sebep olduğu değer kaybının malın bedelinden indirilmesini talep etme haklarına sahiptirler. Alınan malda ayıp eğer gizli bir ayıp niteliğinde ise bu durumda tüketicinin bu ayıbı fark etmesi zaman alacağından on beş gün sınırlaması hukuken iki yıla çıkarılmıştır.
Tüketicilerin almış oldukları ürünlerin üzerine mutlaka ürünün etiketinin bulunması gerekmektedir. Bu etiketlerde menşei, cins ve fiyat bilgisi doğru bir şekilde tüketiciyi yanıltmadan okunur halde yazılmalıdır. Ürünlerde etiketin olmaması halinde tüketiciler bu durumu belediyelere bildirme hakkına sahiptirler. Belediyeler tüketicilerin ihbarı doğrultusunda gerekli incelemeleri yaparak idari ve cezai müeyyideleri uygulayacaklardır.
Tüketicilerin sanayi malı üreten ya da ithal eden firmalardan aldıkları ürünler için en az bir yıl olmak üzere garanti belgelerinin olduğunu kontrol etme hakkı bulunmaktadır. Garanti belgesinde alınan ürünün tüm parçalarının kapsam içerisinde olduğu açıkça yazılmalıdır. Firma sahipleri, ürünü parçalara ayırmak suretiyle garanti kapsamlarını tüketici aleyhine kısaltamamaktadırlar. Satıcıların garanti belgesini satış esnasında tüketiciye vermemesi kanun kapsamında tüketicinin korunmadığının göstergesidir. Tüketicinin almış olduğu ürünün bozulması halinde cihazın garanti belgesi kapsamında onarımı üretici firma tarafından ücretsiz yapılarak en fazla otuz gün içerisinde teslim edilmelidir. Üretici firma otuz günü geciktirmiş olması halinde, tüketicinin artık aynı ürünün hatasız versiyonu ile değişimini talep etme hakkı bulunmaktadır. Ürünün garanti kapsamı tamirde geçirmiş olduğu süreci etkilememektedir. Eğer ürün garanti kapsamında ise ve defalarca arızası tamir edildiği halde yine kullanımda tüketiciye sorun çıkartıyorsa artık üretici firmanın ürünü ücretsiz olarak değiştirmesi gerekmektedir. Tüketicinin garanti kapsamı içerisindeki ürünü mutlaka yetkili servisine götürmesi gerekmektedir. Aksi durumda ürünü yetkili olmayan bir servisin tamir etmek üzere açması halinde tüketicinin hak kaybı yaşaması söz konusu olmaktadır.
Avukat Gizem GONCE